piątek, 21 listopada 2014

Zupa krem z ciecierzycy - Crema di ceci


Zupa - krem z ciecierzycy - u mnie w wersji z gotowanymi krewetkami.Pyszna.


 SKŁADNIKI: 
300 g ziaren ciecierzycy
2 ziemniaki
sól 
pieprz 
szczypta sody oczyszczonej
oliwa z oliwek 
opcjonalnie: gotowane krewetki

Ciecierzycę zalej wodą i mocz ją przez około 10 godzin ze szczyptą sody oczyszczonej - u mnie przez noc. Następnie wodę wylej i ciecierzycę wypłucz. Ciecierzycę zalej ponownie świeżą wodą i dodaj obrane ziemniaki. Zagotuj, a następnie gotuj ciecierzycę do miękkości - trwa to około 2 godzin. Gdy ciecierzyca będzie miękka zmiksuj ją wraz z ziemniakami na krem (w zależności od preferencji można dolać bulion warzywny), dopraw solą i pieprzem. Podawaj zupę polaną dobrą oliwą z oliwek oraz posypaną świeżo zmielonym pieprzem. Ja podałam zupę z gotowanymi krewetkami.

 Smacznego :)


Crema di ceci

INGREDIENTI:
300 g di ceci
2 patate
Sale
Pepe
Un pizzico di bicarbonato di sodio
Olio d'oliva

opzionale: gamberetti cotti


Coprire i ceci con acqua e ammollarli per 10 ore - per esempio durante la notte. Dopo l'ammollo, sciacquare i ceci, coprirli nuovamente con acqua fresca ed aggiungere le patate sbucciate. Portare in ebollizione e cuocere finché i ceci non saranno morbidi, circa 2 ore. Quando i ceci saranno morbidi, mixare insieme con le patate per ottenere la crema (secondo la vostra preferenza, è possibile aggiungere brodo vegetale), condire con sale e pepe. Servire la zuppa con un pizzico di olio extra vergine di oliva e cospargere con pepe macinato. Io ho servito la zuppa aggiungendo gamberetti precotti.

Buon appetito


1 komentarz:

  1. No cóż. Moja wygląda tak samo, ale smak troche monotonny. Będzie jeszcze na pon do pracy z oliwą czosnkową i może będzie lepszy.

    OdpowiedzUsuń