SKŁADNIKI:
Biszkopt:
5 jajek
200 g koncentratu ciasta biszkoptowego bezglutenowego
60 g cukru
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Krem:
1000 ml śmietanki 30%
80 g cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki żelatyny
1 filiżanka konfitury wiśniowej
Biszkopt:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i dalej ubijaj. Dodawaj stopniowo żółtka.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach ok. 25X33 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut – piecz do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krem:
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody,przestudź.
Śmietankę kremową ubijaj mikserem, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i kakao. Ubij na sztywno i powoli wlej przestudzoną żelatynę. Delikatnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilkanaście minut.
Do konfitury wiśniowej wlej ok.1/2 szklanki ciepłej wody i energicznie wymieszaj.
Ostudzony biszkopt przekrój w poprzek na 2 cienkie blaty. 1 blat biszkoptu nasącz częścią rozpuszczonej konfitury i nałóż krem. Przykryj drugim blatem, nasącz go konfiturą i włóż resztę kremu. Wyrównaj powierzchnie. Za pomocą grzebienia cukierniczego możesz zrobić fale.
Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
prezentuje się lekko i pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo delikatne i puszyste ciasto. Na dodatek bez glutenu - same plusy!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, musiał rozpływać się w buzi :)
OdpowiedzUsuń