poniedziałek, 1 grudnia 2014

Makaron warzywny z sosem pomidorowym. Pasta di verdure con sugo di pomodoro.




Warzywny makaron z sosem pomidorowym - przepyszne bezglutenowe, bezmleczne i wegańskie danie, które smakiem zachwyci każdego. Proste do wykonania, efektowne, lekkie i bardzo smaczne :) Zdrowe i bardzo niskokaloryczne :)

SKŁADNIKI na 2 porcje: 
3 duże marchewki
2 mniejsze cukinie
5-6 świeżych pomidorów np. Lima
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
olej kokosowy
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz

 Pomidory przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach - zostanie sama skórką, która wyrzuć.(najszybszy i najprostszy sposób na sos pomidorowy).
Marchewkę obierz. Z marchwi i cukinii przygotuj makaron - wycinaj cienkie, długie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
W garnku zagotuj wodę, wrzuć warzywa i gotuj około 2 minut. Następnie odcedź i skrop oliwą z oliwek. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego i wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij. Wrzuć pomidory, wymieszaj i duś na średnim ogniu aż do zredukowania sosu - ma być gęsty. Dopraw go solą, pieprzem i ew. dodaj odrobinę oliwy z oliwek.
Sos wylej na talerz, połóż na nim warzywny makaron i podawaj.

Smacznego :)

 1 porcja zawiera średnio:
energia: 136 kcal
białko: 4,8 g
węglowodany: 25 g
błonnik: 9,80 g
tłuszcze: 5 g


Pasta di verdure con sugo di pomodoro

Ingredienti per 2 persone: 
3 carote grandi
2 zucchine piccole 
5-6 pomodori freschi per esempio Lima 
½ di cipolla 
1 spicchio d'aglio 
L’olio di cocco L’olio d'oliva 
sale e pepe 

Dividere i pomodori in due, svuotarli dalla polpa e poi grattuggiarli con la grattuggia dalla parte dei bucchi piu’ grandi– resta soltanto la buccia da buttare via (è il modo veloce per ot tenere il sugo dal pomodoro). Sbucciare la carota. Con le carote e le zucchina preparare la pasta- tagliare sottili e lunghe strisce con un pelapatate. Far bollire l'acqua in una pentola, aggiungere le verdure e cuocere per circa 2 minuti. Poi scolarle e condire con olio d'oliva. Trittare la cipolla e l’aglio finemente. In una padella, scaldare l'olio di cocco e un cucchiaino di aglio e la cipolla e friggerli. Mettete i pomodori, mescolare e lasciare a cuocere a fuoco medio fino a quando la salsa si riduce. Condire con il sale , il pepe ed opzionale un po’ di l’olio di oliva. Versare la salsa su un piatto, mettere sopra la pasta di verdure e servire.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz