piątek, 2 stycznia 2015

Bezglutenowe crumble z jabłkami


 
Bezglutenowe crumble z jabłkami - przepyszny i szybki deser, idealny na każdą porę roku. Zimą najbardziej lubię z dodatkiem korzennych przypraw. Bardzo aromatyczne i delikatne. Polecam gorąco. 

SKŁADNIKI: 
120 g mąki ryżowej 
100 g mąki gryczanej
100 g cukru 
100 g miękkiego masła
1 kg słodkich, kruchych jabłek
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu

Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem. Z mąki, cukru i masła przygotuj kruszonkę i wstaw na 10 minut do zamrażarki. W naczyniu żaroodpornym ułóż owoce i posyp je kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut - kruszonka musi się zezłocić. Podawaj ciepłe np. z kulką lodów waniliowych :)


1 komentarz: