poniedziałek, 26 stycznia 2015

Bezglutenowe lane kluski

 Bezglutenowe lane kluski - idealne do rosołu czy zupy pomidorowej. Uwielbiają je nie tylko dzieci ;)
Proste i szybkie do wykonania. Ja podałam do domowej zupy pomidorowej. Pycha!  Koniecznie spróbujcie :)

SKŁADNIKI:
1 jajo kurze lub 5-6 jajek przepiórczych
1 czubata łyżka mąki ryżowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki wody
szczypta soli



Jajko rozbij do kubeczka, dodaj obie mąki, szczyptę soli i wodę. Dobrze wymieszaj (jeśli trzeba, dodaj jeszcze odrobinę wody lub mąki). Ciasto powinno być lejące, ale gęste (jak kwaśna śmietana).
Ciasto wylej na wrzątek lub bezpośrednio do wrzącej zupy cały czas mieszając. Gotuj ok. minutę od wypłynięcia. Odcedź i od razu podawaj.
(Jeśli zamierzasz podać je później, przelej je zimną wodą i wstaw do lodówki).




8 komentarzy:

  1. Świetne kluski, wczoraj zrobiłyśmy ! Polecamy ;)

    http://siostryhammakk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam drugi raz i drugi raz to samo, zrobiła się ciapa i żadne kluski nie wyszły. Za dużo mąki ziemniaczanej?? A nawet nie dałam czubatych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jest dobry, trzeba tylko wlać ciasto na wodę (jak w nim zresztą zaznaczono), a nie kłaść, jak robi się zazwyczaj. Pozdrowienia, były pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety ciasto połączyło się od razu z wodą. Żadnej kluski. Wszystko robiłam wg przepisu. A już takiego smaka sobie zrobiłam... :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko wyszło,pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły przepyszne.I lane i kładzione, wszystko gra 👍

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne kluseczki tylko ja dałam inne prpoorcje mąki 2 łyżki ryżowej i 1 łyżka ziemniaczanej

    OdpowiedzUsuń