wtorek, 13 stycznia 2015
Bezglutenowe pierogi leniwe
Bezglutenowe pierogi leniwe - delikatne, lekko wilgotne, mięciutkie - są po prostu idealne. Nie tylko dla najmłodszych :)
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
200 g chudego, mielonego twarogu
1 jajko
25 g mąki ryżowej
do podania: jogurt naturalny
W misce umieść ser, jajko i mąkę ryżową. Wymieszaj dokładnie - najlepiej przy pomocy blendera lub melaksera by uzyskać jednolitą masę.
W dużym garnku zagotuj wodę i lekko posól. Przy pomocy łyżki (ja używałam 2 łyżek małej i dużej by pierogi były bardziej kształtne) wrzucaj pierogi na gotującą się wodę. Gdy pierożki wypłyną na powierzchnie gotuj je jeszcze 1 minutę i za pomocą łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij na talerz.
Podawaj z jogurtem.
1 porcja zawiera średnio:
energia: 176 kcal
białko: 24 g
węglowodany: 13 g
błonnik: 0,5 g
tłuszcze: 0,9 g
cholesterol: 81 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
prosto, zdrowo i na temat! :)
OdpowiedzUsuń25 g mąki?
OdpowiedzUsuńTak, ok. 2 łyżek
Usuń