środa, 7 września 2016
Bezglutenowe racuchy z jabłkami
Bezglutenowe racuchy z jabłkami - obłędnie dobre, delikatne, idealne! Smażone bez tłuszczu z dodatkiem jabłka i płatków owsianych sprawia, że to propozycja na zdrowe i przepyszne śniadanie lub podwieczorek. Ciasto można przechować przez noc w lodówce i rano smażyć racuszki. Zapewniam, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
50 g mąki kukurydzianej drobnej
70 g mąki ryżowej drobnej
40 g bezglutenowych płatków owsianych np. Pięć Przemian
5 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajo
3/4 szklanki letniego mleka
1 duże jabłko
Drożdże pokrusz, wymieszaj z 1/2 szklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąki wymieszaj z płatkami owsianymi, wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Jabłko obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na krążki o grubości 0,5 cm.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej.
Plastry jabłek obtaczaj w cieście drożdżowym i kładź na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj polane miodem.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 348 kcal
białko: 12 g
węglowodany: 66 g
błonnik: 5 g
tłuszcze: 6 g
cholesterol: 180 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo smaczni! :)
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda, ale w przepisie nie ma informacji ile drożdży :)
Usuńzawsze natrafiam u Ciebie na świetne przepisy, jestem fanką zdrowej kuchni i często również bezglutenowej :) racuchy chętnie zjadłabym dzisiaj na kolację :)
OdpowiedzUsuń