piątek, 23 stycznia 2015

Bezglutenowy placek drożdżowy z kruszonką




Bezglutenowy placek drożdżowy z owocami i kruszonką - delikatna, puszysta i pyszna drożdżówka z dużą ilością kruszonki :) Miękka i pachnąca - moja ulubiona. Bardzo polecam :)

SKŁADNIKI:
zaczyn:
100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
15 g cukru pudru
ciasto:
4 żółtka
150 g cukru pudru
500 g mieszanki bezglutenowe Mix It Schar
150 ml ciepłego mleka
80 g masła
kruszonka:
250 g mieszanki bezglutenowej Mix It Schar
125 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
dowolne owoce: u mnie mrożone jagody


Przygotuj zaczyn: w wysokim naczyniu dokładnie wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Ciasto: Masło rozpuść i ostudź. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem pudrem, następnie wsyp mąkę, i ciepłe mleko. Zmiksuj. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Miksuj na niskich obrotach miksera aż do uzyskania jednolitego i lśniącego ciasta.
Blaszkę o wymiarach ok.30x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej przygotowane ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Kruszonka: mąkę wymieszaj rękoma z masłem, cukrem pudrem i aromatem waniliowym tworząc grudki.
Na wyrośnięte ciasto wysyp owoce oraz kruszonkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Placek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.

Smacznego :)




7 komentarzy:

  1. baaardzo, ale to bardzo pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Blacha o jakich wymiarach?
    Zapomnialaś wpisać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda bajecznie :) Uwielbiam takie drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy wyjdą z tego rogaliki ?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ciasto wyszło takie zbite bardziej niż miękkie jak drożdżowe normalnie. Czy to urok bezglutenu czy moich początków pieczenia?

    OdpowiedzUsuń