poniedziałek, 19 stycznia 2015

Risotto z gruszką i mascarpone



Risotto z gruszką i kremowym serem mascarpone - delikatne, aromatyczne i niepowtarzalne w smaku. Poezja na talerzu.  Koniecznie do spróbowania!

 SKŁADNIKI na 4 porcje: 
300 g ryżu do risotto (u mnie carnaroli) 
2 twarde gruszki
500 ml bulionu warzywnego
1 mała cebulka dymka 
1/2 szklanki białego wina (użyłam wytrawnego) 
150 g sera mascarpone
1 łyżka masła 
1 łyżka oliwy z oliwek 
świeżo zmielony pieprz 
sok z cytryny

Cebulkę pokrój drobno. Gruszki obierz i pokrój w plasterki polej sokiem z cytryny by nie ściemniały. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj ryż i podsmaż. Ryż musi być szklisty i prawie przeźroczysty. Wlej powoli białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo zacznij dolewać bulion. Gdy ryż wchłonie bulion dolewaj go ponownie. Po około 10 minutach dodaj gruszki i podduś do momentu, gdy ryż będzie idealnie ‚al dente’. W zależności od ryżu jakiego używasz trwa to około 12-15 minut. Zdejmij risotto z ognia, dodaj ser, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu i delikatnie wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:
energia: 353 kcal
białko: 14 g
węglowodany: 36 g
błonnik: 3,1 g
tłuszcze: 21 g

1 komentarz: