poniedziałek, 19 stycznia 2015
Risotto z gruszką i mascarpone
Risotto z gruszką i kremowym serem mascarpone - delikatne, aromatyczne i niepowtarzalne w smaku. Poezja na talerzu. Koniecznie do spróbowania!
SKŁADNIKI na 4 porcje:
300 g ryżu do risotto (u mnie carnaroli)
2 twarde gruszki
500 ml bulionu warzywnego
1 mała cebulka dymka
1/2 szklanki białego wina (użyłam wytrawnego)
150 g sera mascarpone
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
sok z cytryny
Cebulkę pokrój drobno. Gruszki obierz i pokrój w plasterki polej sokiem z cytryny by nie ściemniały. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj ryż i podsmaż. Ryż musi być szklisty i prawie przeźroczysty. Wlej powoli białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo zacznij dolewać bulion. Gdy ryż wchłonie bulion dolewaj go ponownie. Po około 10 minutach dodaj gruszki i podduś do momentu, gdy ryż będzie idealnie ‚al dente’. W zależności od ryżu jakiego używasz trwa to około 12-15 minut. Zdejmij risotto z ognia, dodaj ser, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu i delikatnie wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 353 kcal
białko: 14 g
węglowodany: 36 g
błonnik: 3,1 g
tłuszcze: 21 g
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawe połączenie z gruszką :)
OdpowiedzUsuń