wtorek, 20 stycznia 2015

Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą

Typowo włoskie klimaty : ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą z dodatkiem czarnych oliwek.
 U mnie miecznik, ale dobra będzie każda biała ryba.
Najlepiej nadaje się do tego dania mozzarella z mleka bawolego (mozzarella di buffala), ale jeśli nie znajdziecie możecie ja zastąpić tradycyjna z mleka krowiego.
Danie jest proste do wykonania, lekkie i wprost rozpływa się w ustach... 
 Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI (na 2 osoby):
 2 filety miecznika lub innej białej ryby (po ok. 150g każdy)
1 kulka mozzarelli 

2  mięsiste pomidory
100 g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
oregano
oliwa z oliwek
sól
pieprz


Filety z ryby umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym.
Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne, pokrój w bardzo małą kostkę i posól. Mozzarellę pokrój w plasterki.
Oliwki pokrój w plasterki. Czosnek bardzo drobno posiekaj.
Do naczynia żaroodpornego wlej 2 łyżki oliwy i ułóż w niej filety z ryby.
Na rybie poukładaj plastry mozzarelli, na niej pomidorki, oliwki i posyp delikatnie oregano oraz wcześniej posiekanym czosnkiem.
Na koniec całość polej2 łyżkami dobrej oliwy z oliwek.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Podawaj gorące.
Smacznego :)

 1 porcja zawiera średnio:

energia: 407 kcal
białko: 33 g
węglowodany: 7,92 g
błonnik: 3,07 g
tłuszcze: 28 g
cholesterol: 110 mg



2 komentarze: