sobota, 28 lutego 2015

Bezglutenowe ciastka kokosowe - bez mąki i mleka


 Bezglutenowe ciastka kokosowe - bez mąki, mleka i cukru. Chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku...wspaniałe....to jedne z tych wypieków, którymi nie da się tylko poczęstować...

SKŁADNIKI:
250 g płatków owsianych bezglutenowych
150 g wiórków kokosowych
50 g zmielonych orzechów
2 białka jaja
1 całe jajo
100 g oleju kokosowego
100 g miodu
1/4 szklanki likieru kokosowego np. Malibu (można pominąć)

W naczyniu wymieszaj płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, zalej likierem kokosowym i odstaw na 20 minut. Następnie dodaj resztę suchych produktów i wymieszaj. Olej kokosowy rozpuść. Do suchych produktów dodaj miód, lekko roztrzepane jajka z białkiem i olej kokosowy.
Wszystkie produkty dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia
Mokrymi rękami formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce i spłaszczaj mokrą łyżką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (piekłam na termoobiegu)
Z tego przepisu wyszło mi ok. 35 ciastek.

1 ciastko zawiera średnio:

energia: 85 kcal
białko: 2 g
węglowodany: 8 g
błonnik: 0,7 g
tłuszcze: 5 g
cholesterol: 10 mg


2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie i muszą smakować bardzo kokosowo ;) No i zmielone orzechy też na pewno dodały im wiele smaku ;)

    OdpowiedzUsuń