Bezglutenowe kluseczki ziemniaczane z pesto - u mnie bazyliowe, ale z każdym będą smaczne. Miękkie i delikatne, bardzo smaczne :)
SKŁADNIKI:
500 g ugotowanych ziemniaków
50 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka pesto z bazylii
Ugotowane ziemniaki (najlepiej jeszcze ciepłe) utłucz dokładnie lub zmiksuj na puree. Do ziemniaków dodaj sól, jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj na jednolita masę ( nie może być grudek).
W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Mokrymi rękoma odrywaj małe kawałki ciasta i "kulaj" kluseczki.
Przygotowane wrzucaj na wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnie gotuj je przez 1 minute i wyjmuj łyżką cedzakową i przelej je zimną wodą. Przełóż na talerz i wymieszaj z pesto.
Smacznego :)
fajne i na pewno smaczne kluseczki! )
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, koniecznie muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń