czwartek, 5 lutego 2015
Bezglutenowe naleśniki ze szpiankiem i ricottą
Bezglutenowe naleśniki w wersji wytrawnej - ze szpinakiem i ricottą. Prosty, szybki i smaczny posiłek. Spróbujcie :)
SKŁADNIKI:
100 g mąki bezglutenowej ( u mnie gryczana i ryżowa po 50 g)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
300 ml mleka (np. ryżowe)
1 łyżka oleju
150 g świeżego szpinaku
50 g serka ricotta (u mnie bawola)
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
olej
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj ze sobą. Smaż cienkie naleśniki. Ja smażyłam na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodaj szpinak, wymieszaj i duś przez chwilę by „zwiędł”. Dodaj ricottę i do smaku: gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Usmażone naleśniki posmaruj nadzieniem ze szpinaku i serka, zwiń w rulon i podawaj. Najlepiej smakują ciepłe.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Naleśniki ze szpinakiem to moje ulubione *.* Z dodatkiem ricotty są pyszne :)
OdpowiedzUsuń