niedziela, 1 lutego 2015

Bezglutenowe placuszki z jabłkami





Bezglutenowe, drożdżowe placuszki z jabłkami. Puszyste, puchate, delikatne i przepyszne. Idealna na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
zaczyn:
30 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka ( u mnie migdałowe)
1 łyżka cukru
Ciasto:
150 ml ciepłego mleka (u mnie migdałowe)
1 jajko
200 g mieszanki mąk bezglutenowych
50 g mąki ryżowej
2 jabłka

Zaczyn: W wysokim naczyniu rozpuść drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdżowy zaczyn, jajko i mleko. Dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na duże plastry.
Dużą,beztłuszczową patelnie dobrze rozgrzej. Nakładaj dużą łyżką placuszki i wciskaj w niej plastry jabłka. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. mam tylko make ryzowa,kukurydziana,gryczana,moze byc ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być: dałabym, 100 g ryżowej, 100 g kukurydzianej i 50 g gryczanej

      Usuń
  2. 30 dag drożdży ? nie za dużo trochę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że gram, dziękuję za zwrócenie uwagi

      Usuń