środa, 18 lutego 2015

Chleb bezglutenowy klasyczny


 
 Chleb bezglutenowy, który w naszym domowym rankingu wskoczył od razu na podium! Miękki, pachnący, sprężysty i z chrupiącą skórką... IDEALNY. My już nie będziemy tęsknić za tradycyjnym pieczywem :)


SKŁADNIKI:
500 g mąki do wypieku chleba Agluten 
380 g letniej wody 
20 g świeżych drożdży 
20 g oliwy z oliwek extra vergine 
5 g soli 
mąka ryżowa do podsypania 

Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki wody. Mąkę wsyp do miski i dodaj rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj resztę wody i wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę i sól. Mieszaj by ciasto było gładkie i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przemieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko podsyp bezglutenową mąką. Wyłóż ciasto chlebowe i mokrymi rękami uformuj bochenek. Obsyp go lekko mąka i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni (bez termoobiegu) i wstaw wyrośnięty chleb. Piecz 1 godzinę.
 Studź na kratce.

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. gdzie można kupić taką mieszankę? Coraz częściej na swoim blogu umieszczam przepisy bezglutenowe, gdy szukam inspiracji (jak np Twój przepis), to często jest właśnie mix mąk bezglutenowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla wszystkich "bezglutenowców" idealny!

    OdpowiedzUsuń
  3. no proszę! gratuluję wypieku :)

    OdpowiedzUsuń