środa, 18 lutego 2015
Chleb bezglutenowy klasyczny
Chleb bezglutenowy, który w naszym domowym rankingu wskoczył od razu na podium! Miękki, pachnący, sprężysty i z chrupiącą skórką... IDEALNY. My już nie będziemy tęsknić za tradycyjnym pieczywem :)
SKŁADNIKI:
500 g mąki do wypieku chleba Agluten
380 g letniej wody
20 g świeżych drożdży
20 g oliwy z oliwek extra vergine
5 g soli
mąka ryżowa do podsypania
Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki wody. Mąkę wsyp do miski i dodaj rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj resztę wody i wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę i sól. Mieszaj by ciasto było gładkie i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przemieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko podsyp bezglutenową mąką. Wyłóż ciasto chlebowe i mokrymi rękami uformuj bochenek. Obsyp go lekko mąka i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni (bez termoobiegu) i wstaw wyrośnięty chleb. Piecz 1 godzinę.
Studź na kratce.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
gdzie można kupić taką mieszankę? Coraz częściej na swoim blogu umieszczam przepisy bezglutenowe, gdy szukam inspiracji (jak np Twój przepis), to często jest właśnie mix mąk bezglutenowych :)
OdpowiedzUsuńwww.italiabezglutenu.pl
Usuńdla wszystkich "bezglutenowców" idealny!
OdpowiedzUsuńno proszę! gratuluję wypieku :)
OdpowiedzUsuń