poniedziałek, 9 lutego 2015

Chleb bezglutenowy z sezamem - najlepszy!


Doskonały chleb bezglutenowy z sezamem. Najlepszy jaki dotąd zrobiłam, a zrobiłam ich naprawdę wiele... Cała rodzina wychwalała go pod niebiosa (razem z najmłodszymi). Miękki, lekko wilgotny i delikatny w smaku. Na drugi dzień nie kruszy się i jest tak samo smaczny, co w przypadku pieczywa bezglutenowego nie jest częste ;) Pieczywo doskonałe - koniecznie wypróbujcie!


Składniki:
zaczyn: 
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml wody
ciasto:
120 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki ryżowej
70 g mąki gryczanej
40 g mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
300 ml wody
2 łyżki oleju
sezam ( u mnie czarny)


Zaczyn:  drożdże wymieszaj z cukrem i wodą.
Mąki dokładnie wymieszaj razem z siemieniem lnianym i solą. Wlej wodę, zaczyn i olej. Wymieszaj dokładnie by ciasto nie miało grudek ani "klusek". Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Foremkę (korytko) o długości ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przemieszaj i wylej do foremki. Wyrównaj powierzchnię mokrą łyżką. Ostaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyrośnięty chleb posyp sezamem i wstaw do piekarnika. Piecz 1 godzinę.
Studź na kratce.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Jak długo chlebek jest świeży? Moje bezglutenowce do tej pory to twardziele, nienadające się do jedzenia następnego dnia. A jak z tym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był tak dobry, że dotrwał tylko do kolejnego dnia. Ale jego struktura nie zmieniła się - nadal był miękki, nie kruszył się.

      Usuń