czwartek, 12 lutego 2015

Ciastka orzechowe bez mąki i cukru


Ja zawsze pod prąd i dlatego dzisiaj nie będzie u mnie "tłusto" (zreszta nigdy nie jest;))
Nie podam Wam przepisu na pączki ani faworki, ale na zdrowszą wersję łakoci - ciastka orzechowe z płatkami owsianymi , bez mąki, cukru czy tłuszczu. Ciasteczka chrupiące, lekkie i bardzo smaczne. W przeciwieństwie do pączków tutaj możecie zjeść więcej niż jedno bez większych wyrzutów :)


SKŁADNIKI:
200 g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
100 g suszonej żurawiny
100 g mieszanych nasion (słonecznik, dynia, sezam)
100 g płatków owsianych bezglutenowych

2 łyżki mielonych orzechów
3 białka
4 łyżki syropu klonowego lub miodu (ok.40g)


Orzechy lekko posiekaj. W misce wymieszaj orzechy, żurawinę, nasiona, płatki owsiane i miód. Białka lekko roztrzep widelcem i dodaj do mieszanki bakaliowej. Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj płaskie porcje bakalii. (Mieszanka jest dość luźna - tak ma być :))
Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut - piecz na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia- ja nie dałam rady i jadłam jeszcze ciepłe ;)

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. wow! super, szukam czegoś dla mojego narzeczonego słodkiego a nie powiększającego brzuszek :)
    trafiłam
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i takie ciasteczka lubię, zdrowe i wartościowe :)

    OdpowiedzUsuń