wtorek, 10 lutego 2015

Kokosowe risotto z granatem




Kokosowe risotto gotowane na mleczku kokosowym. Oczywiście bez glutenu i mleka krowiego :)
Pyszne, energetyczne śniadanie lub podwieczorek. Ryż jest słodki, delikatny, kremowy z nutką kokosowego aromatu i chrupiącym, lekko kwaskowym granatem. Połączenie idealne...

SKŁADNIKI na 2 porcje:
200 ml mleczka kokosowego
250 ml wody
100 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
1 łyżka wiórków kokosowych
2-3 łyżki ksylitolu
pestki granatu

Mleczko kokosowe i wodę wlej do garnka i zagotuj. Wsyp ryż i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po ok. 15 minutach wsyp cukier i wiórki kokosowe. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty (ryż musi być miękki, ale nie rozgotowany). Gotowe danie przełóż do miseczek i posyp ziarnkami granatu.
Podawaj natychmiast.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. risotto na słodko? biorę w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalny przepis, już dawno nie jadłam ryżu na słodko. Do tego z mlekiem kokosowym i granatem - to musi być wyjątkowo udane ;)

    OdpowiedzUsuń