![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRczjeRtUmhN3XS8CA1DHZwvIK1H8VU6CpzfCAeQ1XbmV-PnmpzcJvzTMsU03CrRfdcGhGtH3zNcTttHgXek8sVnOc_NqPs9nifhUwpK1pbLNH46MWkrZhhTmDpXl-2HV6P6Maikjz_ZY/s200/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCN-oQkHNsovPmZ6PXelNAUG26rae_lrsBGpeSxq7y6B7uYNQ4J0IobAeODqx2q2yPF0jGToJ4iqrg36xObpiLHZvkFKMN3Op1awi688hYVx2XG3Z7YUQKfNjipLTSKUNNVr2KVpU1UDM/s200/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZMwwdmeM8KnsDDioR8jOloCGid0hEifJdvB4GuOFDZYAwnmdWtwkR0JRbcKawN8Pfd96i5aX3ifFYFADGDljLuD2wgiIcnm1co0jnEcIiqtNtac9fJs8f1mPDoVHO48jgN5nBNgEUs4Q/s200/bezgluten_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXrwIDKZ3iYimHxTewTEqSvLrQPBOL49zMROZkxgWTqSogzTfGcdQCF5Cj7sHou_B9nhVrk9awv4vE3BUHNSwfE0SHyHNkuWNa9exw08wCUwSl6edfLbXpoTzic2jY0UVmmiOHxWstf60/s200/wegetarianskie_wl.png)
Osobom na diecie bezglutenowej bardzo często brakuje dobrego pieczywa. Kupne produkty mają w sobie nieraz tablicę Medelejewa, a smak taki, że nie da się tego przełknąć. Wypiek pieczywa bezglutenowego w domu wymaga przede wszystkim czasu i zrozumienia, że to ciasto potrzebuje innych warunków i odrobinę więcej cierpliwości. Wiem, że wypiek chleba czy bułek sprawia Wam trochę problemów więc obiecuję, że przepisy i rady dotyczące wypieku pieczywa będą pojawiać się częściej na blogu.
Dzisiaj prosty przepis na pyszny jasny chleb z mąk bezglutenowych, które bez problemu dostaniecie w sklepach.
SKŁADNIKI:
200 g skrobi kukurydzianej
180 g mąki ryżowej
100 g mąki jaglanej
100 g mąki ziemniaczanej
10 g soli
10 g mielonego siemienia lnianego
400 g ciepłej wody
30 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
Wszystkie mąki i siemie lniane wymieszaj razem w dużej misce.
100 g ciepłej wody wlej do wysokiego naczynia, dodaj pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki z przygotowanej mieszanki mąk. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut.
Sól rozpuść w odrobinie wody.
Do miski z mąką wlej wodę i wodę z solą i wymieszaj - ja mieszałam wszystko drewnianą łyżką.
Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj. Po chwili dodaj oliwę z oliwek.
Całość ciasta mieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji - ok. 3 minut.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Po wskazanym czasie ciasto ponownie wymieszaj.
Foremkę o wymiarach ok. 35 cm x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto chlebowe. Mokrą łyżką wyrównaj powierzchnię. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni - bez termoobiegu. Na dno piekarnika wstaw małe naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 szklanka).
Wyrośnięty chleb wstaw do piekarnika. Po 20 minutach wyjmij pojemnik z wodą i piecz kolejne 30 minut (łączny czas pieczenia nie mniej niż 50 minut).
Chleb studź na kratce.
Smacznego :)
Piekę bardzo podobnie tylko używam automatu z braku czasu :-)
OdpowiedzUsuń