czwartek, 5 lutego 2015

Perfekcyjny chleb bezglutenowy



Osobom na diecie bezglutenowej bardzo często brakuje dobrego pieczywa. Kupne produkty mają w sobie nieraz tablicę Medelejewa, a smak taki, że nie da się tego przełknąć. Wypiek pieczywa bezglutenowego w domu wymaga przede wszystkim czasu i zrozumienia, że to ciasto potrzebuje innych warunków i odrobinę więcej cierpliwości. Wiem, że wypiek chleba czy bułek sprawia Wam trochę problemów więc obiecuję, że przepisy i rady dotyczące wypieku pieczywa będą pojawiać się częściej na blogu. 
Dzisiaj prosty przepis na pyszny jasny chleb  z mąk bezglutenowych, które bez problemu dostaniecie w sklepach.

SKŁADNIKI:
200 g skrobi kukurydzianej
180 g mąki ryżowej
100 g mąki jaglanej
100 g mąki ziemniaczanej
10 g soli
10 g mielonego siemienia lnianego
400 g ciepłej wody
30 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży

Wszystkie mąki i siemie lniane wymieszaj razem w dużej misce.
100 g ciepłej wody wlej do wysokiego naczynia, dodaj pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki z przygotowanej mieszanki mąk. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut.
Sól rozpuść w odrobinie wody.
Do miski z mąką wlej wodę i wodę z solą i wymieszaj - ja mieszałam wszystko drewnianą łyżką.
Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj. Po chwili dodaj oliwę z oliwek.
Całość ciasta mieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji - ok. 3 minut.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Po wskazanym czasie ciasto ponownie wymieszaj.
Foremkę o wymiarach ok. 35 cm x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto chlebowe. Mokrą łyżką wyrównaj powierzchnię. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni - bez termoobiegu. Na dno piekarnika wstaw małe naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 szklanka).
Wyrośnięty chleb wstaw do piekarnika. Po 20 minutach wyjmij pojemnik z wodą i piecz kolejne 30 minut (łączny czas pieczenia nie mniej niż 50 minut).
Chleb studź na kratce.

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Piekę bardzo podobnie tylko używam automatu z braku czasu :-)

    OdpowiedzUsuń