sobota, 28 marca 2015

Bezglutenowa babka piaskowa



Bezglutenowa babka piaskowa z przepisu Doroty z bloga Moje Wypieki. Delikatna i bardzo puszysta. 
Dzieci po prostu za nią przepadają. Zrobiona jedynie z mąki ziemniaczanej.  Koniecznie spróbujcie.

Składniki:
5 jaj
1 szklanka drobnego cukru
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
aromat waniliowy 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną (osoby na diecie bezglutenowej mogą oprószyć formę np. zmielonymi migdałami bez skórki lub mąką bezglutenową).
Jajka wbij do misy miksera i ubijaj ok. 5 minut  na puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając. Masa powinna podwoić objętość. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, i przesiej. Dodawaj ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników. Dodaj 1 łyżkę aromatu i wymieszaj.
Masło roztop w garnuszku i  wrzące wlej do ciasta, zmiksuj krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy - ciasto powinno zajmować nie więcej niż 2/3 objętości formy.
Piecz w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika, po kilku minutach wyłóż i studź na kratce.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. dlaczego ciągle robi mi się zakalec mimo,że robię wszystko prawidłowo?

    OdpowiedzUsuń