



Bezglutenowa babka wielkanocna dla wegan i alergików: bez dodatku jaj i mleka krowiego. Pyszna! Puszysta i delikatna. Nie ustępuje w niczym tradycyjnej babie drożdżowej. Z dedykacją dla wszystkich moich bezmlecznych i bezjajecznych Hashimotek :)
SKŁADNIKI:
zaczyn:
40 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki ryżowej
125 ml ciepłego mleka ryżowego
2 łyżki cukru
ciasto:
250 ml ciepłego mleka ryżowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
250 g mixu chlebowego Nutri Free
230 g mixu do ciast Agluten
30 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
Zaczyn: w wysokim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
W misce wymieszaj mąki z cukrem pudrem, dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj (polecam użycie miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego). Po chwili dodaj ciepłe mleko ryżowe oraz olej.
Całość dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i odsyp mąką ryżową.
Ciasto przelej do formy (powinno stanowić ok. 1/2 objętości) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny.
Wyrośniętą babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut - powinna ładnie zbrązowieć. Po upieczeniu odstaw babkę na 15 minut i wyjmij ją z formy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz