![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiWSFZJmin-DXOiMkAittpknKdVpT4FZOIu15Tj0lrQN1jKJk6ZyvjYNrrn4PdPlN-cheeTnH6W5D4uYwTXgBAG8AJK2zJqDCV6ExPPW1GfNSeV-304dnmgFoXWmXIkhBT0QGD88jk5VM/s200/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyNkTs-UrNxKsoRhzLJbBRTzGcvGbaiyQYSwsSwFxDcl5nDfIrbSy8yhTOcaTXrvSBI5r9oJDBOXHZB-rnaym0WQt2ftltAcAlsjH58bAZ2V4o2qCPaYbF0OhN-VDvvrwdXQ8ih3p8No0/s200/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSRomxiQfB3KhMzQpCprhMIadH2cJRcYkQ62ydnKU_V_3DXDDARZEZnQZAEKMdxv2fea9oHgIQFQMsbY0y5OHIzhVULGVVPc8xxHTn-wljH4BMLNlrMN0wbAdFTbJRF_pLC7dk_wyB-uA/s200/bezgluten_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggMlX1SrJBS0aTsLkJPBRQl0FRDwjgw7biBlG_4XwhE4Bd8HcmsPGo1FzhFIQbZQvbDnhkkvXi6JtNnWvT6a7FAg5mAmrsZrXzbEkzx1Gk8Z5WIBoC-7dA9QAoFescMnZRsNrpZLpvaSo/s200/wegetarianskie_wl.png)
Bezglutenowa babka wielkanocna dla wegan i alergików: bez dodatku jaj i mleka krowiego. Pyszna! Puszysta i delikatna. Nie ustępuje w niczym tradycyjnej babie drożdżowej. Z dedykacją dla wszystkich moich bezmlecznych i bezjajecznych Hashimotek :)
SKŁADNIKI:
zaczyn:
40 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki ryżowej
125 ml ciepłego mleka ryżowego
2 łyżki cukru
ciasto:
250 ml ciepłego mleka ryżowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
250 g mixu chlebowego Nutri Free
230 g mixu do ciast Agluten
30 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
Zaczyn: w wysokim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
W misce wymieszaj mąki z cukrem pudrem, dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj (polecam użycie miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego). Po chwili dodaj ciepłe mleko ryżowe oraz olej.
Całość dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i odsyp mąką ryżową.
Ciasto przelej do formy (powinno stanowić ok. 1/2 objętości) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny.
Wyrośniętą babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut - powinna ładnie zbrązowieć. Po upieczeniu odstaw babkę na 15 minut i wyjmij ją z formy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)
![Bezglutenowa Wielkanoc](http://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/11/54embed_Bu1V7chQsPpuAQR4YaYu7OUTbuSZ1wzz.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz