SKŁADNIKI:
280 g mieszanki do wypieku ciast Agluten
3 jajka
60 g masła lub margaryny
50 g mleka
20 g drożdży
4 łyżki cukru
Wszystkie produkty powinny mieć temparaturę pokojową.
Drożdże rozpuść w mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsyp do miski, dodaj rozpuszczone drożdże, rozpuszczone i przestudzone masło oraz jajka.
Zmiksuj wszystko na jednolitą i gładką masę. Ciasto wylej do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki.Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, pieczemy do suchego patyczka. Upieczoną babkę posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Smacznego :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz