środa, 25 marca 2015

Bezglutenowa babka wielkanocna


Bezglutenowa babka wielkanocna - prosta do wykonania, efektowna i smaczna. Puszysta, lekka i nie kruszy się. Idealna na wielkanocny stół.

SKŁADNIKI:
280 g mieszanki do wypieku ciast Agluten 
3 jajka 
60 g masła lub margaryny 
50 g mleka 
20 g drożdży 
4 łyżki cukru

Wszystkie produkty powinny mieć temparaturę pokojową.
Drożdże rozpuść w mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsyp do miski, dodaj rozpuszczone drożdże, rozpuszczone i przestudzone masło oraz jajka.
Zmiksuj wszystko na jednolitą i gładką masę. Ciasto wylej do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki.Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, pieczemy do suchego patyczka. Upieczoną babkę posyp cukrem pudrem lub polukruj.

 Smacznego :)



Bezglutenowa Wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz