wtorek, 17 marca 2015

Bezglutenowa i wegańska szarlotka z płatków kukurydzianych





Bezglutenowa i wegańska szarlotka z płatków kukurydzianych. Przepyszna! Bez glutenu, jajek i mleka. Chrupiąca z wierzchu z aromatyczną, wilgotną masą jabłkową. Cudownie smakuje i pachnie. Najlepsza na ciepło :)
Ciasto zainspirowane przepisem Olgi Smile.

SKŁADNIKI na mała blaszkę (12 kawałków)
ciasto:
150 g płatków kukurydzianych (użyłam bezglutenowych Nestle)
120 g roztopionego masła
100 g brązowego cukru
100 g mąki kukurydzianej
nadzienie:
800 g jabłek
100 ml wody
1 łyżka cynamonu
80 g brązowego cukru



Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do nich brązowy
cukier, cynamon i wodę.
Wymieszaj płatki kukurydziane z roztopionym tłuszczem i cukrem i odłóż 1/3 do miseczki. Do reszty płatków dodaj mąkę kukurydziana i dokładnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach ok.15cm x 15 cm posmaruj tłuszczem i wysyp kaszką kukurydzianą. Na dno wsyp płatki kukurydziane z mąką, starte jabłka, a na wierzchu rozsyp odłożone wcześniej płatki.
Szarlotkę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piecz około 30 minut, zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut.
Szarlotkę możesz posypać cukrem pudrem.
Przechowuj ja przykrytą bawełnianą ściereczką w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 231 kcal
białko: 2 g
węglowodany: 38 g
błonnik: 2 g
tłuszcze: 9 g


1 komentarz: