niedziela, 15 marca 2015

Bezglutenowa zapiekanka z cukini i łososia




Zapiekanka z cukinii i łososia to efekt tzw. "sprzątania lodówki", jednak jest tak dobra, że już zdążyłam ją kilkakrotnie zrobić. Delikatny łosoś z cukinią i marchewką z dodatkiem jajek. Prosta i szybka do wykonania, smaczna na ciepło jak i na zimno. Bardzo gorąco polecam :)

SKŁADNIKI na 4 porcje:
1 filet z łososia bez ości i skóry (ok. 300 g)
2 cukinie (ok. 400g)
3 marchewki (300g)
2 duże jajka
sól, pieprz, zioła


Cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i pozostaw na sicie na około 30 minut. Marchew obierz i także zetrzyj na tarce. Filet z łososia pokrój w niewielką kostkę.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Cukinie dobrze odsącz. Warzywa i łososia przełóż do miski, wbij jajka, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
Całość przełóż na naczynia żaroodpornego, wyrównaj powierzchnie i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
Podawaj na ciepło lub zimno.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:
energia: 231 kcal
białko: 21 g
węglowodany:10 g
błonnik:4 g
tłuszcze: 13 g

1 komentarz: