![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg__k3WGwkHzF4Z4k7oqelsUch6jnpUv1Nf2mHU6ORJBNk73aFXCwH-uBeo_F2t3K8px8tXzzZq1L6UyAIaAF5cTqCwZERWTALFq7npBHQtLu9Se6kPW_wDttMxZAUDPAonHOut64r9DdE/s200/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrpYJmmuuiOYmhsRy8dDsCe591Ijvj8JY4yaK8Dqne8Mv_212bgq5MB9oWBejgdqvK4yGnxuqMv5uIsT8y67QqnMjW_wJ6AOnuQ-oZJg3PamLFarvCkkN0rGFcw2V2_ST1G9twpzNP9qc/s200/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4pXJUdAZnfVma-9ezGYzyoxWa497S4ev243VlkIyNXRIhnob2_iyztoBLj085X-CQywELbSSHSCx0h2ZO706W1vUMjYHs5qrsvkKeyUZSP2Tk-j7TC-qFeOcN9YmODDyDT5pfi8CiKiQ/s200/bezgluten_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirt9Cpg9m1btAoSi5j4X8GTcSY_qfRVRuN9fLPdj9V8Bvxtd9fDiaV2RJxQwSXMGkIrUapZl4E6mzy9oPm6vf1iKmcH2-gR91EDH9nOgvu6bBRmIeovGObU4KHeoIC8tCC-3W7Dez30Mo/s200/wegetarianskie_wl.png)
Bezglutenowe bułeczki z komosy ryżowej to prosty, szybki i bardzo smaczny sposób na domowe pieczywo i wykorzystanie nadmiaru kaszy :) Oryginalny przepis dostałam od koleżanki Marty, która zrobiła je w wersji z kaszy jaglanej, ale jak widać quinoa też się do tego znakomicie nadaje. Wspaniale smakują same, ale także z serkiem czy dżemem. Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
200 g ugotowanej komosy ryżowej (quiona)
150 g mąki z komosy ryżowej
300 g mąki jaglanej
10 g suszonych drożdży
ok. 280-300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę z mąkami, drożdżami i solą. Powoli wlewaj wodę cały czas mieszając. Konsystencja ciasta musi pozostać gęsta.Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłymi miejscu na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przemieszaj i mokrymi rękami formuj bułeczki.Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Piecz w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Studź na kratce.
Z tego przepisu wyszło mi 8 bułeczek.
1 bułeczka zawiera średnio:
energia: 242 kcal
białko: 8 g
węglowodany: 50 g
błonnik: 3 g
tłuszcze: 2 g
cholesterol: 0 mg
świetne bułeczki!
OdpowiedzUsuń