niedziela, 22 marca 2015
Bezglutenowe bułki, które rosną kiedy śpisz
Bezglutenowe bułki, które rosną kiedy śpisz lub tzw. bułeczki nocne. Szybki przepis na prośbę czytelniczek z FB - bułki zniknęły tak szybko, że nie doczekały się profesjonalnej sesji fotograficznej... Najbardziej smakowały najmłodszym, ale nie tylko :) Miękkie, delikatne z lekko chrypiącą skórką. Bardzo smaczne.
SKŁADNIKI na 12 bułeczek:
25g masła
1 szklanka mleka
25 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 jajko
500g mieszanki mąk bezglutenowych ( u mnie mieszanka do chleba Agluten)
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Masło rozpuść i ostudź. Drożdże wymieszaj z odrobiną mleka, dodaj sól, jajko, resztę mleka, przestudzone masło i mąkę.
Wyrób gładkie ciasto - ja używałam miksera. Z gotowego ciasta mokrymi rękami ukulaj 12 bułeczek.
Bułeczki połóż na posmarowanej tłuszczem blasze i wstaw na noc do lodówki, na dolną półkę.
Rano bułeczki piecz w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut - muszę się zezłocić.
Studź na kratce.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz