niedziela, 29 marca 2015

Bezglutenowe bułki z czarnuszką

 Bezglutenowe bułki z czarnuszką - idealne. Puszyste, pięknie wyrośnięte z chrupiąca skórką.
Po 2 dniach robią się mięciutkie, nie kruszą się. Przepyszne - smakują jak najlepsze tradycyjne bułeczki. Koniecznie spróbujcie!


Składniki na 12 bułek:
500g mixu do chleba Nutri Free
400 g ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
10 g soli
20 g oliwy z oliwek
do posmarowania: roztrzepane jajko z 2 łyżkami mleka
czarnuszka

Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mąkę wsyp do miski  dodaj wodę, rozpuszczone drożdże i wymieszaj (najlepiej rękoma). Dodaj olej i sól i dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przemieszaj i mokrymi rękoma formuj bułeczki. Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 minut.
Studź na kratce.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Wyglądają idealnie, na takie bułeczki poluję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobiłam i są przepyszne !

    OdpowiedzUsuń