![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtGaVYSz6czeOANKvnM930l6uHwTTxEZxm79TdXRHcyuW8SLJfaJZqxvoF2B14pkIuq7O0ra3OE7MOtcC-dHFeYK1MPO6LuoavhciiYdbieyZcdoCckZRCCJO00u6YUI7QSZSJF1rflCs/s200/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjc18HJRLyVFSOs-RL69aPSpBrREbOehuVBxra371xKn5dR8DE5OabAPYiN1sSA-mtRRlOUM_X6KYBdmDj1m71e11qr24R2GYSqsCmEVep9S9IM0hVZnZ0q8HeT620f8IgCQ-J_xZZqL7I/s200/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlsT23btZiP_6HKI5hPDHrwHVJ2VG0Au8qi6Qvh5_8dyIcRnyKYFDH1N9zYNhLp8fHi3CgcMBqcfgAbB_iZx7NawnKn2QnIz6RXr3ZyGJ-iL3mMq_MZ21Gb3vzZkeAJjZM6Wb4C8Ixars/s200/bezgluten_wl.png)
Bezglutenowy, bezjajeczny i bezmleczny mazurek. Zastanawiacie się jak smakuje?
Jak najlepszy tradycyjny tego rodzaju wypiek. Delikatne, kruche ciasto nie odbiega smakiem ani konsystencją od wypieków pszenno-jajecznych. Proste i szybkie do wykonania. Polewę do niego możecie dać dowolną - lukrową, marcepanową, czekoladową lub kajmakową np. z mleczka kokosowego. U mnie jest to lukier zrobiony z cukru pudru i soku z cytryny. Ciasto kruche nadaje sie tez doskonale na ciasteczka.
Obowiązkowy wypiek na Święta!
SKŁADNIKI:
180 g mieszanki chlebowej Nutri free
140 g zimnej margaryny bezmlecznej
30 g cukru pudru
4 łyżki bardzo ziemnej wody
dowolna polewa
Wszystkie składniki zagnieś na jednolite i elastyczne ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole. Ciasto uformuj w dowolny kształt mazurka lub wyłóż nim natłuszczoną i wysypaną mąką foremkę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut - pieczemy do zezłocenia się ciasta.
Upieczonego mazurka wystudź i posmaruj ulubiona polewa i udekoruj.
Smacznego :)
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńPiękna dekoracja :)
OdpowiedzUsuń