wtorek, 31 marca 2015

Bezglutenowy , bezjajeczny i bezmleczny mazurek




Bezglutenowy, bezjajeczny i bezmleczny mazurek. Zastanawiacie się jak smakuje? 
Jak najlepszy tradycyjny tego rodzaju wypiek. Delikatne, kruche ciasto nie odbiega smakiem ani konsystencją od wypieków pszenno-jajecznych. Proste i szybkie do wykonania. Polewę do niego możecie dać dowolną - lukrową, marcepanową, czekoladową lub kajmakową np. z mleczka kokosowego. U mnie jest to lukier zrobiony z cukru pudru i soku z cytryny. Ciasto kruche nadaje sie tez doskonale na ciasteczka.
Obowiązkowy wypiek na Święta!

SKŁADNIKI:
180 g mieszanki chlebowej Nutri free
140 g zimnej margaryny bezmlecznej
30 g cukru pudru
4 łyżki bardzo ziemnej wody
dowolna polewa

Wszystkie składniki zagnieś na jednolite i elastyczne ciasto.  Wstaw do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole. Ciasto uformuj w dowolny kształt mazurka lub wyłóż nim natłuszczoną i wysypaną mąką foremkę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut - pieczemy do zezłocenia się ciasta.
Upieczonego mazurka wystudź i posmaruj ulubiona polewa i udekoruj.

Smacznego :)





 


2 komentarze: