czwartek, 5 marca 2015

Bezglutenowy chleb z automatu


Bezglutenowy chleb z automatu dla posiadaczy tego praktycznego urządzenia.
Chleb wilgotny, smaczny, nie kruszy się. Brakuje mu jedynie chrupiącej skórki ;)

SKŁADNIKI:
100 g mąki ryżowej
100 g maki gryczanej
100 g mąki jaglanej
80 g mąki z ciecierzycy
20 g mielonego siemienia lnianego
400 ml wody
20 g oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
7 gr suszonych drożdży

 Mąki wymieszaj razem z siemieniem.
Do pojemnika z automatu wlej wodę, olej i wsyp mąki. Na końcu wsyp sól, cukier i drożdże.
Włącz program podstawowy (ok. 3,5 godziny).
Upieczony chleb wyjmij z pojemnika i studź na kratce.

Smacznego :) 
 

 

4 komentarze:

  1. Dziekuje za przepis, jutro wyprobuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb wychodzi smaczny, tylko nie wiem czemu środek się zapada:(

    OdpowiedzUsuń
  3. wielokrotnie piekałm z tego przepisu, jest bardzo dobry, jednak ja ustawiam mój automat z panasonica na 3 godziny- w zupełności wystarczy

    OdpowiedzUsuń
  4. Posiadam mąkę ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną i z cieciorki. Czy jak dodam te mąki to wystarczy, czy muszę koniecznie kupować jaglaną i gryczaną?

    OdpowiedzUsuń