czwartek, 5 marca 2015
Bezglutenowy chleb z automatu
Bezglutenowy chleb z automatu dla posiadaczy tego praktycznego urządzenia.
Chleb wilgotny, smaczny, nie kruszy się. Brakuje mu jedynie chrupiącej skórki ;)
SKŁADNIKI:
100 g mąki ryżowej
100 g maki gryczanej
100 g mąki jaglanej
80 g mąki z ciecierzycy
20 g mielonego siemienia lnianego
400 ml wody
20 g oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
7 gr suszonych drożdży
Mąki wymieszaj razem z siemieniem.
Do pojemnika z automatu wlej wodę, olej i wsyp mąki. Na końcu wsyp sól, cukier i drożdże.
Włącz program podstawowy (ok. 3,5 godziny).
Upieczony chleb wyjmij z pojemnika i studź na kratce.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dziekuje za przepis, jutro wyprobuje :)))
OdpowiedzUsuńChleb wychodzi smaczny, tylko nie wiem czemu środek się zapada:(
OdpowiedzUsuńwielokrotnie piekałm z tego przepisu, jest bardzo dobry, jednak ja ustawiam mój automat z panasonica na 3 godziny- w zupełności wystarczy
OdpowiedzUsuńPosiadam mąkę ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną i z cieciorki. Czy jak dodam te mąki to wystarczy, czy muszę koniecznie kupować jaglaną i gryczaną?
OdpowiedzUsuń