piątek, 6 marca 2015

Bezglutenowy chleb z błonnikiem

Bezglutenowy chleb z błonnikiem - smak, struktura, wygląd jak tradycyjnego pieczywa! 
Chrupiąca skórka, puszysty, lekko wilgotny i delikatny miąższ i wspaniały smak! Do tego chleb wzbogacony błonnikiem! Czy może być lepiej? :))
Bardzo prosty i szybki do wykonania. Ciasto trzyma strukturę, nie kruszy się. Polecam bardzo!

SKŁADNIKI:
500 g mieszanki do wypieku chleba z błonnikiem Nutri Free (klick)
400 g letniej wody
20 g świeżych drożdży
20 g oliwy z oliwek
8 g soli

Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki wody. Mąkę przed otwarciem wstrząśnij, by składniki były dobrze wymieszane i wsyp do miski. Dodaj wodę i wymieszaj. Następnie dolej rozpuszczone drożdże i powoli wymieszaj ( łyżką lub rękoma). Dodaj oliwę i sól. Mieszaj aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Uformuj kulkę i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Po wskazanym czasie ciasto wyjmij z miski i mokrymi rękoma uformuj bochenek. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu) przez 40 minut.

Studź na kratce.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz