sobota, 21 marca 2015

Bezglutenowy i dietetyczny sernik z brzoskwiniami


To zaczynamy już trochę w klimacie świąt... Bezglutenowy i dietetyczny sernik z brzoskwiniami. Delikatny i kremowy o idealnym kształcie i konsystencji. Szybki i prosty do wykonania. Efekt domowych improwizacji.... Pyszny.  


SKŁADNIKI:
• 1 kg chudego twarogu na serniki (użyłam Emilki)
• 180 g cukru brzozowego (ksylitolu)
• 5 jaj
•1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego + do podsypania blachy


Wszystkie składniki: ser, cukier, jajka i siemię lniane umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20-21 cm natłuść i obsyp lnem. Masę serową wylej na blachę. Sernik przykryj szczelnie folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 90 minut. Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Dowolnie dekoruj owocami.

Smacznego :)

Bezglutenowa Wielkanoc

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie ;) Bardzo lubię takie zwarte serniki, a jak do tego jest kremowy to zupełny ideał ;)

    OdpowiedzUsuń