niedziela, 29 marca 2015
Bezglutenowy i dietetyczny sernik
Bezglutenowy, dietetyczny sernik z serii minimum składników-maksimum smaku. Jest bardzo kremowy, delikatny i puszysty.
SKŁADNIKI:
1 kg chudego twarogu na serniki (np. Emilki)
180 g cukru brzozowego (można zastąpić cukrem trzcinowym)
5 jaj
1 łyżka mielonego siemienia lnianego + do podsypania blachy
Wszystkie składniki: ser, cukier, jajka i len umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wysmaruj olejem i obsyp lnem lub bezglutenowymi płatkami. Masę serową wylej na blachę. Sernik przykryj szczelnie folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 90 minut. Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na cała noc). Dowolnie dekoruj: owocami lub ozdobami z marcepanu.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny pomysł na ciasto bezglutenowe :)
OdpowiedzUsuńświetny sernik!
OdpowiedzUsuńSmacznie ;))
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :) Śliczna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńDlaczego przykrywasz folia aluminiowa?
OdpowiedzUsuń