wtorek, 10 marca 2015

Bezglutenowy makaron penne z warzywami


Bezglutenowy makaron z warzywami czyli wiosna na talerzu!Pyszne, lekkie, zdrowe i kolorowe danie. Polecam bardzo!

SKŁADNIKI na 2 porcje:
100 g makaronu bezglutenowego penne z quinoa Garofalo
1/2 brokuła
1/2 cukinii
1 marchew
1/2 czerwonej papryki
1 łodyga selera naciowego
ok. 10 cm pora
1/2 czerwonej cebuli
5-6 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz ziołowy, 
1 ząbek czosnku
olej kokosowy

Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu.
Marchew obierz i pokrój w plastry, cukinię przekrój wzdłuż, łyżeczką wydrąż pestki i pokrój w półplasterki.
Brokuła podziel na różyczki, pora i seler pokrój w plastry, paprykę i cebulę w paski. Pomidorki przekrój na pół.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego i wrzuć cebulę oraz ząbek czosnku. Podsmaż. Czosnek wyjmij i dodaj por, podsmaż minutę, a następnie dodaj marchew oraz paprykę. Podsmaż 2 minuty. Do warzyw wrzuć seler, brokuła i paprykę - wymieszaj i podlej niewielka ilością wody (1/4 szklanki). Duś ok. 5 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Warzywa muszą pozostać lekko twardawe.
Dodaj pomidorki. Wymieszaj i dopraw do smaku sola i pieprzem ziołowym. Na koniec dodaj makaron i wszystko delikatnie wymieszaj.
Podawaj natychmiast.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz