poniedziałek, 30 marca 2015

Bezglutenowy mazurek owsiany



Bezglutenowy mazurek owsiany w wersji fit - bez tłuszczu, mleka krowiego i z dodatkiem ksylitolu. Wierzch można dowolnie dekorować - niekoniecznie lukrem czy czekoladą. 
Bardzo owsiany i bardzo smaczny :)

SKŁADNIKI:
250 g płatków owsianych bezglutenowych
50 g cukru brzozowego (można zastąpić trzcinowym)
4 jajka
50 g mieszanki mąk do wypieku ciast Agluten
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
50 ml mleka ryżowego
3 łyżki pestek słonecznika
polewa:
2 białka
150 dag cukru brzozowego


Płatki owsiane zrumień na suchej patelni, dodaj cukier i wymieszaj aż się rozpuści.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia , dodaj płatki owsiane i słonecznik. Wymieszaj.
W wysokim naczyniu wymieszaj widelcem jajka z mlekiem i wlej do miski  z płatkami. Wymieszaj dokładnie łyżką.
Tortownicę ( u mnie o średnicy ok. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. wyłóż masę owsianą, wyrównaj powierzchnie i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu dokładnie wystudź.
Polewa: cukier dokładnie rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (50 ml). Białka ubij mikserem na sztywną pianę i wlej powoli gorący syrop cukrowy cały czas ubijając. Miksuj aż do uzyskania jednolitej, kremowej polewy.
Polewą pokryj ostudzone ciasto i dowolnie udekoruj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz