piątek, 27 marca 2015

Bezglutenowy żurek wielkanocny

Bezglutenowy żurek wielkanocny,  także w wersji bezmlecznej.  Zakwas na niego trzeba przygotować kilka dni wcześniej. Zamknięty w słoiku może przeczekać do świąt. Żurek jest bardzo smaczny, w niczym nie ustępuje tradycyjnemu. Polecam :)

SKŁADNIKI na zakwas na żurek:
100 g mąki pełnoziarnistej ryżowej
300 ml ciepłej wody
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku

Wszystkie składniki umieść  w wyparzonym dużym słoiku i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj gaza i odstaw na 3-4 dni. Codziennie mieszaj zakwas drewniana łyżką, zbierając powstałą piane z powierzchni.
Gotowy zakwas przelej do czystego słoiczka, zakręć i przechowuj w lodówce.

SKŁADNIKI  zupa:
1 słoik zakwasu z przepisu na zakwas na żurek bezglutenowy
300 g białej surowej kiełbasy
2 suszone grzybki
1,5 litra bulionu warzywnego
2 cebule

3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz

1 łyżka majeranku

Cebule pokrój w kostkę. Cebulę, kiełbasę, suszone grzyby zalej bulionem. Dodaj czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu około 40 minut. Odstaw na kwadrans, a następnie przecedź. Wywar dopraw do smaku sola , pieprzem i majerankiem. Do zupy wlej zakwas i zagotuj cały czas mieszając. Gotuj ok. 2 minut. Podawaj z kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem.
Zupę możesz zabielić np. mlekiem kokosowym.


Smacznego :)


4 komentarze: