wtorek, 3 marca 2015

Chleb bezglutenowy powszedni

 Pyszny bezglutenowy chleb z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem. Jeden z najsmaczniejszych jasnych chlebów bezglutenowych , które jadłam. To jeden z tych wypieków gdzie na pewno jedna kromka nie wystarczy :) Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
500 g mieszanki bezglutenowej Nutrii Free Mix per Pane
380-400 g letniej wody
15 g świeżych drożdży
10 g soli
20 g oliwy z oliwek

Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej wody. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj.
Następnie dodaj resztę wody, sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite.
Ciastu odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko przemieszaj i i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj kulę. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30-40 minut.
Studź na kratce.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz