niedziela, 1 marca 2015

Chleb bezglutenowy z ziarnami



Chleb bezglutenowy z ziarnami - pyszny, lekko wilgotny, z dużą ilością ziaren i dobroczynnego błonnika, którego często brakuje w jadłospisie osób będących na diecie bezglutenowej.  Chleb sie nie kruszy i świetnie się przechowuje. Polecam gorąco.


Składniki:
100 g płatków jaglanych
50 g siemienia lnianego
30 g babki płesznik
500 g mieszanki mąk bezglutenowych - u mnie Agluten
100 g pestek słonecznika
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
250 g wrzącej wody+ 400 ml letniej

W miseczce wymieszaj płatki jaglane, siemię lniane i babkę płesznik. Zalej wrzącą wodą, wymieszaj i odstaw na kwadrans.
Drożdże rozpuść w 100 ml letniej wody.
Do miski wsyp mieszankę mąki i wlej resztę wody (300 ml). Wymieszaj. Dodaj rozpuszczone drożdże, sól, cukier i namoczone ziarna oraz słonecznik. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po wskazanym czasie wymieszaj ciasto i wyłóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 50 minut.
Studź na kratce.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza