czwartek, 19 marca 2015
Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem
Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem - bardzo prost i szybki do wykonania a przy tym bardzo smaczny. Nie kruszy się, jest zwarty i lekko wilgotny. Do tego z dobroczynnym błonnikiem z babki płesznik. Polecam Wam gorąco :)
SKŁADNIKI:
100 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
200 g mieszanki mąk bezglutenowych Agluten
50 g nasion: babki płesznik (można zamiennie dać siemię lniane)
50 g nasion słonecznika
1 płaska łyżka soli (ok. 8 g)
1,5 łyżki cukru (ok. 15g)
25 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych
600 ml ciepłej wody
Wszystkie składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok.20 minut. Następnie ciasto wymieszaj i przełóż do formy o wymiarach ok. 10 x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnie wyrównaj łyżką namoczoną w wodzie.
Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut ( ja włożyłam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na 20 minut).
Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 50 minut.
Studź na kratce.
1 kromka pieczywa (40g) zawiera 71 kcal
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńświetny chlebek, pierwszą kromkę zjadłabym z domowym dżemem, a kolejną z hummusem!
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mieszanki bezglutenowej mogę dać mąkę pszenną pełnoziarnistą? Jeśli tak, to czy gramatura ta sama?
Mąke ryżową i gruczaną mam, bezglutenowej mieszanki niestety nie...
Czekam na odp. Rano będzie pieczone! :)
pozdrawiam
Możesz, ale wtedy to juz na pewno nie będzie chleb bezglutenowy ;)
UsuńHehe wiem wiem, to oczywiste:) u mnie produkty z glutenem w sporym stopniu ograniczone, ale nie wyeliminowane w calości, więc nie przeszkadza mi to:) Dziekuje za odp. Pozdrawiam!
UsuńUpiekłam ten chlebek zastępując mieszankę mąk Agluten własną kompozycją. Wyszedł pyszny. Zaryzykowałabym twierdzenie, że najlepszy.Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwitam , zrobiłam chlebek z tego przepisu , wyszedł przepyszny. :)
OdpowiedzUsuń