![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIFoVBwAxhGTCurt1kyj93fHQXeRhEo9ZC9rDanopXH4hSPkGM-jmnjqcXeDuG9zgouuhoZ14WB9mW0qORMWQyxlgzvWSE4h0somSLW2cWLQ62mcbP2Fs-NcFnqNSoDrs-gCpBWHvcSUw/s1600/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1f0rpRLlzTYHQNas7ZvlJHEqDe4wBdL1EMLVw0RmqNDWYIASpLIOtpb19nLe83693IUhI_dcaOKZAYBgdS0e-J0HUwURaIylZ0-pGTC3d5X4c3oe9jRcoXhhmIjGUZLt63gI4t2n2GIU/s1600/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5Z1ydqGZWd4H6s74OIqI1bxtSjC7pblQJTefFTKxd56HnngUtznwFqlleYZ95C6QHs2fEelGaj8atYngrSSEgS9Y-iOpVh2-_3GR-9Zf1P8tjJE_BffYEV9rWepPQjvHurHuHkzUlUyw/s1600/bezgluten_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaKWFxKOai-oUosrC0xbea1OToVf2-Tvr1mjD2pS99pMUtL4MSkV__FvNJHmOYvjoooc1lxulsiOho9gjZlCxTzEE211ISjHq3RLI-X1mtAJTURxd9u-IkPRMNTDN44Lej6nb0qooJc8s/s1600/wegetarianskie_wl.png)
Lekka, prosta i pyszna zupa jarzynowa we włoskim klimacie i oczywiście w wersji bez glutenu.
Niskokaloryczna, zdrowa i kolorowa :)
SKŁADNIKI na 4 porcje:
1 średnia cukinia
3 marchewki
1 batat
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
100 g makaronu - u mnie Gnocchi sardi Garofalo
ok. 1,5 litra wody
opcjonalnie: Parmezan
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu - powinien być al dente.
Cukinie przekrój na wzdłuż i łyżeczką wydrąż miękki miąższ z pestkami i wyrzuć go. Marchew i batata obierz.Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę.
W wysokim garnku rozgrzej oliwę i wrzuć marchewkę i batat. Podsmaż przez 3-4 minuty, a następnie wlej wodę i zagotuj. Lekko posól. Gotuj warzywa ok. 10 minut na średnim ogniu, dodaj cukinie i seler naciowy i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Warzywa muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. Zupę dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowanym makaronem.
Przed podaniem możesz posypać startym na tarce Permezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz