piątek, 20 marca 2015

Minestrone czyli włoska zupa jarzynowa

 

Lekka, prosta i pyszna zupa jarzynowa we włoskim klimacie i oczywiście w wersji bez glutenu.
Niskokaloryczna, zdrowa i kolorowa :)


SKŁADNIKI na 4 porcje:
1 średnia cukinia
3 marchewki
1 batat
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
100 g makaronu - u mnie Gnocchi sardi Garofalo 
ok. 1,5 litra wody
opcjonalnie: Parmezan

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu - powinien być al dente.
Cukinie przekrój na wzdłuż i łyżeczką wydrąż miękki miąższ z pestkami i wyrzuć go. Marchew i batata obierz.Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę.
W wysokim garnku rozgrzej oliwę i wrzuć marchewkę i batat. Podsmaż przez 3-4 minuty, a następnie wlej wodę i zagotuj. Lekko posól. Gotuj warzywa ok. 10 minut na średnim ogniu, dodaj cukinie i seler naciowy i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Warzywa muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. Zupę dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowanym makaronem.
Przed podaniem możesz posypać startym na tarce Permezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz