wtorek, 24 marca 2015

Perfekcyjny chleb bezglutenowy




Perfekcyjny chleb bezglutenowy - perfekcyjny w smaku, strukturze i wyglądzie. Miękki, lekko wilgotny, zwarty i idealnie wyrośnięty. Smakuje rewelacyjnie. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:
500g mixu do chleba Nutri Free
400 g ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
10 g soli
20 g oliwy z oliwek
opcjonalnie po posmarowania: roztrzepane jajko z 2 łyżkami mleka

Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mąkę wsyp do miski  dodaj wodę, rozpuszczone drożdże i wymieszaj (najlepiej rękoma). Dodaj olej i sól i dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto uformuj w kulkę i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmij z miski i uformuj je w kształt chleba. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wyrośnięty chleb możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30-40 minut.
Studź na kratce.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Wszystkie te wypieki wyglądają wspaniale, ale mąki są niedostępne. Czy możesz podać ich skład albo czym je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń