czwartek, 12 marca 2015

Ryż na mleku z owocami egzotycznymi

Ryż na mleku z owocami to pomysł na bardzo smaczne i pożywne śniadanie z dodatkiem owoców i orzechów czy na podwieczorek z wiśniami z frużeliny... aromatyczne, lekkie i bardzo smaczne:)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
200 ml mleczka kokosowego
250 ml wody
100 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
2-3 łyżki ksylitolu
mieszane owoce: u mnie koktajl egzotyczny

Mleczko kokosowe i wodę wlej do garnka i zagotuj. Wsyp ryż i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po ok. 15 minutach wsyp cukier. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty (ryż musi być miękki, ale nie rozgotowany). Gotowe danie przełóż do miseczek i podawaj z owocami.
Podawaj natychmiast.




1 komentarz:

  1. ryż na mleku to jeden z deserów, który nigdy mi się nie znudzi!

    OdpowiedzUsuń