środa, 11 marca 2015

Wieloziarniste bułeczki bezglutenowe


Wieloziarniste bułeczki bezglutenowe - puszyste, mięciutkie i bardzo, bardzo smaczne. Nie kruszą się i długo pozostają świeże. Polecam bardzo :)


Składniki:
100 g płatków jaglanych
50 g siemienia lnianego
30 g babki płesznik
500 g mieszanki mąk bezglutenowych - u mnie Agluten
100 g pestek słonecznika
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
250 g wrzącej wody+ 400 ml letniej

W miseczce wymieszaj płatki jaglane, siemię lniane i babkę płesznik. Zalej wrzącą wodą, wymieszaj i odstaw na kwadrans.
Drożdże rozpuść w 100 ml letniej wody.
Do miski wsyp mieszankę mąki i wlej resztę wody (300 ml). Wymieszaj. Dodaj rozpuszczone drożdże, sól, cukier i namoczone ziarna oraz słonecznik. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po wskazanym czasie wymieszaj ciasto i mokrymi rękoma formuł bułeczki. Odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20-25 minut.
Studź na kratce.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz