![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi10JBUy4WQaDtvo_rzolG_yK3bFt5zHU4WzWdSD3Truesb73LhvzO5IqEEYpRXKOoImDkuoVGIl1AdVuam42S0UQtfA7cb_aC5Cs0TrbbSztez7hlUgogXDgq-ELvZhudTG5maO1_oc14/s200/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBm2rVJanJeDCjzKQcGwDiB2yK-2VoYrqsNU-B_RzF_CpOQ0FqooJVokODGgLHi31UdDJ6dG9CnoJkOXOtu2WnZMjNSBwJiaobfRwZyrvMPuDb1WqXs8GPmRQ51ZQCAl2n7EIZIHpYIMc/s200/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEmoCUrlBPw8PHgAgpo_FJQ4weRobAypvSihVLuNhpvNDAHPTAr4CdfONG7XqAkKDcdyuhhT8kECYpuRU78u_6e-LKu6xiV-EIfCx_Qf7vAl3lPsLRMSRIKHIapG90zsyveQMqGR-jKqg/s200/bezgluten_wl.png)
Bezglutenowe babeczki wielkanocne z lukrem cytrynowym. Drożdżowe, bez dodatku jajek.
Bardzo puszyste, wilgotne i pyszne! Idealne do wielkanocnego koszyczka!
SKŁADNIKI na 6 babeczek
zaczyn:
20 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki ryżowej
60 ml ciepłego mleka(może być ryżowe)
1 łyżka cukru
ciasto:
130 ml ciepłego mleka(może być ryżowe)
2 łyżki oleju słonecznikowego
140 g mixu chlebowego Nutri Free
100 g mixu do ciast Agluten
15 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
polewa: cukier puder, sok z cytryny
Zaczyn: w wysokim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
W misce wymieszaj mąki z cukrem pudrem, dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj (polecam użycie miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego). Po chwili dodaj ciepłe mleko ryżowe oraz olej.
Całość dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Formę do babeczek wysmaruj tłuszczem i odsyp mąką ryżową.
Ciasto przelej do foremek (powinno stanowić ok. 1/2 objętości) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Wyrośnięte babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut - powinny ładnie zbrązowieć. Po upieczeniu odstaw babki na 10 minut i wyjmij je z formy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone babeczki polukrować (lukier zrobiłam z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny).
Smacznego :)
pycha wyglądaja :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować przepis .. koniecznie