środa, 1 kwietnia 2015

Bezglutenowe babeczki wielkanocne



Bezglutenowe babeczki wielkanocne z lukrem cytrynowym. Drożdżowe,  bez dodatku jajek.
Bardzo puszyste, wilgotne i pyszne! Idealne do wielkanocnego koszyczka!

SKŁADNIKI na 6 babeczek
zaczyn:
20 g świeżych drożdży
 1 łyżka mąki ryżowej
60 ml ciepłego mleka(może być ryżowe)
1 łyżka cukru
ciasto:
130 ml ciepłego mleka(może być ryżowe)
2 łyżki oleju słonecznikowego
140 g mixu chlebowego Nutri Free
100 g mixu do ciast Agluten
15 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru 
polewa: cukier puder, sok z cytryny

Zaczyn: w wysokim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
W misce wymieszaj mąki z cukrem pudrem, dodaj wyrośnięty zaczyn  i wymieszaj (polecam użycie miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego). Po chwili dodaj ciepłe mleko ryżowe oraz olej.
Całość dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Formę do babeczek wysmaruj tłuszczem i odsyp mąką ryżową.
Ciasto przelej do foremek (powinno stanowić ok. 1/2  objętości) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Wyrośnięte babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut - powinny ładnie zbrązowieć. Po upieczeniu odstaw babki na 10 minut i wyjmij je z formy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone babeczki polukrować (lukier zrobiłam z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny).

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. pycha wyglądaja :)
    muszę wypróbować przepis .. koniecznie

    OdpowiedzUsuń