piątek, 17 kwietnia 2015

Bezglutenowe ciasto bananowe


Ciasto bananowe zwane też chlebkiem bananowym w formie bezglutenowej. Polecany dla osób z nietolerancją glutenu, białka mleka, laktozy, celiakią i polecanej prze mnie diety bez pszenicy. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu, smaczne i  aromatyczne. Polecam :)

SKŁADNIKI:
4 banany
250 g mieszanki bezglutenowej do ciast Agluten

2 łyżki brązowego cukru
60 ml oliwy
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Banany rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj blenderem. Dodaj oliwę, jajko i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj.
Mąki wymieszaj z sodą i cukrem. Do masy bananowej dodaj suche składniki i łyżką wymieszaj do połączenia składników.
Keksówkę ( u mnie o wymiarach ok. 10x20) wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę.


Smacznego :)


100 g chlebka zawiera średnio:
energia: 279 kcal
białko: 5 g
węglowodany: 45 g
błonnik: 2,6 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 44 mg



1 komentarz: