czwartek, 2 kwietnia 2015

Bezglutenowe jajka faszerowane


 Tradycyjne jajka faszerowane w wersji bezglutenowej. Pyszne, z chrupiąca skórką. Idealne na wielkanocne śniadanie.


SKŁADNIKI:
6 jaj
ok. 12 łyżek płatków z komosy ryżowej lub jaglanych
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
Sól ziołowa
Pieprz
Świeże mieszane kiełki do dekoracji


Wykonanie:
4 jajka ugotuj na twardo (około 7 minut) – zalej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
Ostudzone jajka ostrożnie, ale energicznie przekrój wzdłuż ostrym nożem uważając by nie uszkodzić skorupek. Za pomocą łyżeczki wyjmij delikatnie jajko, skorupki zachowaj.
Jajko i szczypiorek drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj surowe jajka, 4-5 łyżek płatków jaglanych lub z komosy oraz rzeżuchę. Dopraw do smaku solą ziołową i pieprzem. Odłożone skorupki jajek napełnij przygotowanym farszem. Na talerzyk wysyp płatki i panieruj w nich jajka, by wierzch był cały przykryty płatkami.
Patelnie teflonową lub ceramiczną dobrze rozgrzej (można ja delikatnie posmarować oliwą przy pomocy pędzelka) i kładź na niej jajka farszem do dołu. Smaż na średnim ogniu około 4-5 minut. Płatki muszą się zrumienić, a jajko w środku musi być ścięte. Jajka podawaj na sałatce z kiełków.
Jajka można przygotować wcześniej, a później odgrzać je tylko przez kilka minut w piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz