Bezglutenowy chlebek chrupki - pyszny i uzależniający... Oryginalny
przepis znalazłam u Dorotuś (mojewypieki.com)i przerobiłam go na wersję
bezglutenową. Efekt końcowy naprawdę rewelacyjny. Świetna
alternatywa dla drogiego i mało smacznego kupnego pieczywa chrupkiego
dla bezglutenowców. Szybki i prosty do wykonania. Gorąco polecam :)
SKŁADNIKI:
200 ml bezglutenowych płatków owsianych
200 ml mąki gryczanej
100 ml ziaren słonecznika
50 ml ziaren siemienia lnianego
50 ml ziaren sezamu
350 ml wody
1 łyżeczka soli
W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut do napęcznienia.
Po tym czasie dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.(użyłam takiej z wyposażenia piekarnika)
Rozsmaruj równo masę na grubość około 3 mm i wyrównaj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC (najlepiej piec z termoobiegiem)
i piecz około 60 minut. Po 10 - 15 minutach pieczenia wyjmij blachę z
piekarnika i ostrym nożem pokrój ciasto na kromeczki. Wstaw z powrotem
do piekarnika. Podczas pieczenia trzykrotnie uchyl piekarnik na około 5
minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną - chlebek będzie chrupiący.
Studź na kratce.
Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.
Smacznego :)
1 kromka 20 g zawiera średnio:
energia: 54 kcal
białko: 2 g
węglowodany: 7 g
błonnik: 1 g
tłuszcze: 2,5 g
cholesterol:0 mg
taki chlebek na pewno smakuje lepiej, niż ten kupny!
OdpowiedzUsuń