sobota, 18 kwietnia 2015

Dietetyczny, bezglutenowy sernik z frużeliną



Delikatny, lekki, dietetyczny i bezglutenowy sernik waniliowy z frużeliną wiśniową... Obłędny. Jeden z najsmaczniejszych, odchudzonych serników, które jadłam. Sernik bez dodatku tłuszczu i glutenu. Kremowy, wilgotny i przepyszny. Można pominąć polewę z jogurtu i przygotować go z dowolnymi świeżymi owocami. Zresztą sami spróbujcie...:) 

SKŁADNIKI:
masa serowa:
1 kg sera twarogowego półtłustego zmielonego trzykrotnie lub twarogu na serniki
250 g cukru brzozowego (ksylitolu)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
opcjonalnie:1 op. cukru z prawdziwa wanilią

Wierzch:
250 g jogurtu greckiego
3 łyżki ksylitolu

Dodatki:
frużelina wiśniowa


Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Do misy miksera włóż zmielony ser, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Miksuj mieszadłem na średnich obrotach około 2 minut. Dodawaj pojedynczo jajka i krótko miksuj. Na koniec dodaj aromat waniliowy. Miksuj krótko tylko do połączenia składników, by nie napowietrzać masy serowej.
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Sernik przykryj folią aluminiową.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz kolejne 90 minut.
Sernik wyjmij z piekarnika i rozsmaruj na nim jogurt wymieszany z cukrem. Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy sernik wyjmij z piekarnika i studź na kratce.
Ostudzony wstaw do lodówki na kilka godzin- najlepiej na cała noc. Podawaj polany frużeliną lub z owocami.

Smacznego :)

1 porcja (100g) bez polewy zawiera średnio:
energia: 165 kcal
białko: 15 g
węglowodany: 12 g
błonnik: 0 g
tłuszcze: 6 g
cholesterol: 165 mg



1 komentarz: